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정보/기타 정보

우유는 왜 하얀색일까

by angel_0 2022. 8. 11.
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우리가 마시는 우유는 하얀색이다. 물은 투명하고 바닷물도 투명한데 우유는 하얗다. 

그것은 물과 우유는 다른 성분을 가지고 있기 때문일 거라고 짐작할 수 있다. 물에는 없는 우유에 있는 다른 성분이 우유를 하얗게 보이게 만든다고 생각할 수 있다.

 

우유의 성분

물, 단백질, 지방, 유당, 칼슘, 비타민, 인, 미네랄 등 다양한 다른 생물 활성 화합물들로 구성되어있는 자연적이고 완전 식품이다.

 

카제인

카제인(casein) 또는 카세인은 포유동물의 젖에 존재하는 단백질이다. 소젖의 경우 무게 기준 3% 정도가 카제인이다. 우유의 총 단백질의 80%가 카제인으로 구성된다.카제인은 우유에서 칼슘과 인산염과 함께 모여 미셀이라 불리는 작은 입자를 형성하는 단백질의 주요 유형 중 하나이다.빛이 미셀에서 이러한 케이스에 닿으면 빛이 굴절되고 산란되어 모유가 하얗게 보이게 된다.

 

물체의 색

물체의 색 물체는 자연광을 받으면 일정한 파장의 빛만 반사하고 나머지는 흡수하는 성질이 있다. 빛 이
파장에 따라 반사하는 비율의 차이가 물체의 색을 다르게 보이도록 하는 이유이다.

 

우유의 하얀색이 하얀색인 이유

백색광은 모든 파장의 빛이 골고루 합쳐져 있다. 이 빛을 받아 물체가 흡수할 것은 흡수하고 반사되는 것은 반사하면 그 반사된 빛이 곧 그 물체의 색이 된다. 붉은 장미는 붉은색 외에 다른 파장의 빛을 모두 흡수하고 붉은 색만 반사시키기 때문에 붉은 색인 것이다. 하얀색은 모든색을 반사하면 하얀색이 된다. 우유안에 있는 여러가지 분자들은 모든색을 반사하기 때문에 하얗다.

 

옛날 우유와 다른점

과거 우유가 알루미늄 뚜껑이 있는 병에 담겨 배달되었을 때는, 우유의 노란색 지방이나 크림이 분리되고 병 위로 올라와서 옅은 색의 우유를 생산했다. 오늘날 대부분의 우유는 매우 미세한 노즐을 통해 압력을 받아 우유를 통과시키는 균질화 되어 지방과 단백질 미셀을 균일하게 분산시켜 부드럽고 크림같은 질감과 맛, 그리고 더 밝은 흰색을 만든다.

 

 

 

 

Milk is a natural, whole food made up of water, protein, fat, carbohydrates in the form of lactose, vitamins including calcium, minerals including phosphorous and a range of other bioactive compounds.

Caseins are one of the main types of protein in milk which cluster together with calcium and phosphate to form tiny particles called micelles. When light hits these casein micelles it causes the light to refract and scatter resulting in milk appearing white.

Previously, when milk was delivered in bottles with aluminium tops, the yellow coloured fat or cream of cow’s milk would separate and rise to the top of the bottle producing a pale coloured milk. Today, most milks are homogenised which passes the milk under pressure through very fine nozzles, evenly dispersing the fat and protein micelles to create a smooth, creamy texture and taste, plus brighter white colour.

The Australian Food Standards Code allows the components of milk, such as lactose, protein, fat or vitamins and minerals to be adjusted by adding or removing those components to produce a consistent product. In earlier times natural variations in colour that would have occurred in milk because of differences between cow breeds or the pasture are now standardised and the bright, white colour consistent. There are no artificial colours added to give milk its white appearance in Australia

 

 

출처

https://www.dairy.com.au/dairy-matters/you-ask-we-answer/why-is-milk-white

 

Why is milk white? | You Ask, We Answer

Milk is naturally a white substance due to the make-up of water and other components including fat and protein that mix together to form tiny particles which reflect light.

www.dairy.com.au

 

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